viernes, 30 de noviembre de 2012

Les TAC com a procés de reinserció

En una entrada anterior, comentava l'ús de les TIC o TAC a les pressons com a fil conductor del procés de reinserció i m'agradaria explicar exactament de què estava parlant i a què feia referència.

Per començar, cal aclarir el principi de reinserció de tot centre penitenciari de l'Estat Espanyol: L'article 25.2 de la Constitució Espanyola determina que "Les penes privatives de llibertat i les mesures de seguretat estaran orientades cap a la reeducació i la reinserció social. El condemnat a pena de presó ha de gaudir dels drets fonamentals a excepció dels que es vegin expressament limitats pel contingut de la desició condemnatòria, el sentit de la pena i la llei penitenciaria. En tot cas, tindrà dret al accés a la cultura i al desenvolupament integral de la seva personalitat".

D'aquesta manera, el centre penitenciari ha de proporcionar programes, activitats o simplement recursos, per a que les persones que es troben privades de llibertat puguin explorar per complet la seva personalitat i, alhora, iniciar un procés de reinserció.

Moltes presons espanyoles, catalanes i estrangeres han començat a experimentar amb les TAC en aquest sentit, i les experiències han estat diverses, i els resultats, aparentment i fins al moment, han estat molt positius; sobretot en el sentit del desenvolupament integral de la persona penada.

Podem observar una reflexió sobre els efectes d'aquest tipus de projecte, en concret sobre un projecte radiofònic d'una presó d'Argentina:

"Al final de la prueva piloto, los protagonistas de esta nueva experiencia escribían en la página de Facebook del Taller de Comunicación "Periodismo UP41: Hoy hemos tenido un día muy intenso, con los micrófonos tras las rejas... nosotros privados de libertad, hemos puesto al aire la primera radio virtual desde una unidad penitenciaria (...) Pronto esperamos que nuestra radio sea una realidad y un medio para afianzar y sanar nuestros vínculos con la comunidad (...)."
Podeu veure més informació sobre aquest projecte si cliqueu al següent link:  Projecte radiofònic a un centre penitenciari d'Argentina

Altres experiències s'han donat a través de blogs, com en el cas de la presó A Lama de Pontevedra. Podeu donar-hi un cop d'ull al següent enllaç: Blog de la presó A Lama

Tot aquests tipus d'experiència que vinculen a centres penitenciaris amb el món de les TIC, no només permeten que aquestes persones tinguin una finestra al món global des de la seva posició de llibertat restringida, si no que són un dels mètodes més actuals per treballar la reinserció; una metodologia innovadora que donarà peu a un sense fi de possibilitats.

Podria ser un primer pas per a treballar de forma innovadora amb altres col·lectius vulnerables de patir exclusió o discriminació?



1 comentario:

  1. EStaría bien hacer una enumeración de aspectos que hacen que esta experiencia sea innovadora y de mejora de la educación...

    ResponderEliminar